יום שבת, 27 בינואר 2018

מה שצריך לדעת על אגודת הסטודנטים לרפואה


בפוסט הזה שתי חברות אגודה מספרות דברים שממש כדאי שתדעו
הפוסט הזה נכתב כי הרבה מאד אנשים לא ממש מבינים למה יש אגודה ומה היא עושה.
אז נתחיל עם זה שיש אגודה נפרדת של סטודנטים לרפואה לעומת אגודה כללית לכל שאר הפקולטות. זה קיים בכל האוניברסיטאות בארץ וזה קרה בעיקר בגלל צורך של השנים הקליניות, אבל היא רלוונטית גם לשנים הפרה קליניות.
התפקיד שהכי קריטי לסטודנטים זה ראש מחלקת אקדמיה. זה בעצם מי שמתנגח מול מי שצריך להתנגח כשיש דברים שפוגעים בסטודנטים. זה נועד לפתור בעיות כמו מבחנים לא הוגנים וגם לעזור לסטודנטים ספציפיים - הוא עולה עם הסטודנטים לוועדות הדחה. חשוב להבין שבגלל שהרמ"ח מגיע עם כובע של נציג אגודה הוא יכול להגיד דברים שסטודנט בוועדה לא תמיד היה מרשה לעצמו להגיד. זה יכול לפעמים למנוע מצב שיורידו מישהו שנה או אפילו יעיפו אותו. זה לא משהו שאפשר לפרסם אבל זאת פעילות שקיימת על בסיס יומיומי.
בשנים הקליניות יש סטודנטים שרשומים באוניברסיטה אבל הם לא נמצאים בה פיזית, אז הם לא יכולים לקבל את ההטבות שהאגודה הכללית מציעה. הם גם צריכים עזרה יותר ספציפית בהתנהלות מול טוטורים (מדריכים שמלווים קבוצות סטודנטים בבתי החולים בסבבים הקליניים), מנהלי מחלקות ובתי חולים שונים בארץ.
לטוטור יש המון השפעה על הסטודנט: איך הוא מלמד, כמה הוא מלמד ואם הוא אוהב אותם או לא – זה יכול להשפיע על הציון והשיקולים לא תמיד ענייניים. בסוף כולם מקבלים את אותו המבחן אבל למדו חומר שונה, ויש עניין של  שוויון בין נבחנים במבחנים בעל פה. אז יש סגן יו"ר אגודה קליני, והוא אחראי לדואג לדברים האלו. האגודה מעורבת בזה ברמה עמוקה, וזה קריטי.  
רמ"ח מעורבות חברתית  זה תפקיד שמנסה להתעסק בדברים שהם מעבר ללימודים. ההנחה היא שסטודנט לרוב לא יוכל להתחייב לפעילות התנדבותית רציפה לאורך כל השנה, אז יש אגודה שמרכזת פעילויות שהסטודנט יוכל לעשות. פעם בשנה משיגים מימון לפעילות עם תחרות עוגות וכל מי שרוצה יכול להתנדב להכין עוגה, סטודנטים קונים כרטיס טעימות והכסף הולך להתנדבויות שיבואו בהמשך השנה.
רמ"ח תרבות זה תפקיד שמארגן מסיבות ועובד כדי שנכיר קצת אחד את השני - זה נחמד כי אנשים לא תמיד  מגיעים ללימודים.                
התפקיד שלי שונה משאר הרמ"חים, אני הגזברית. זה לנהל מאחורי הקלעים,וזה התאים לי כי לא רציתי תפקיד בחזית ובנוסף זאת היתה עבודה. אמנם המשכורת היא לא בשמיים, אבל גיליתי עולם מעניין שלא יוצא לכל אחד להתעסק איתו - לדאוג למשכורות, ופנסיה, אני נגנבתי מזה. זה באמת כיף להרגיש שאני תורמת ועושה משהו, וזה כיף להיות חלק מהעניינים שמתנהלים ולהבין איך דברים עובדים במקום שאתה נמצא בו במשך 6 שנים. 
אני הצטרפתי כי שמעתי על המון דברים שהאגודה עושה והרגשתי שרוב האנשים בפקולטה חושבים שהאגודה לא עושה כלום, אז רציתי להיכנס בתפקיד של הסברה. חיכיתי שייפתח המכרז והיום אני מתפעלת את העמוד פייסבוק ודואגת לעזור בפרסום.
בתור אחראית על ההסברה, הבעיה העיקרית שנתקלתי בה היא שאי אפשר לפרסם הרבה דברים שעושים. כל מה  שקשור לוועדות הוראה, הזזה של תאריכים של מבחנים – אלו דברים ממש משמעותיים אבל לא הרבה  אנשים יודעים על זה.
בהתנהלות הכללית מול הפקולטה לאגודה יש השפעה – רעיונות שעוברים במשרדים של הנהלת הפקולטה בגלל שהאגודה מעלה אותם. לדוגמה היה קורס על אורח חיים בריא שכלל רק הרצאות, ועכשיו הכניסו פעמיים הליכה לחדר כושר ומלמדים איך להכין תוכנית אימונים. הכניסו גם דיאטנית שמלווה את הקורס. אלו דברים שנציגים של האגודה דחפו.
חשוב להבין שברמה האקדמית, הרבה פעמים סטודנטים מתרעמים על משהו שהוא לא בסדר, אבל הם מעדיפים לא להתלונן מתוך חשש שיתנכלו לנו בדברים אחרים. האגודה לא יכולה לדחוף מהלכים גדולים מול הפקולטה אם לא תהיה תמיכה רחבה של הסטודנטים כשנצטרך. לדוגמה היה אירוע לפני שנתיים, שהאגודה הגיעה למסקנה שהדרך היחידה לשנות את המצב היתה דרך השבתה של הלימודים, ולא היה רוב מספק של סטודנטים שיתמוך בשביתה. האגודה לא יכולה להכריח סטודנטים לשבות.
אם יש דברים שסטודנטים לא יכולים להזיז לבד, גם ברמה של יוזמות שרוצים לארגן, כמו הרצאות שרוצים להביא לסטודנטים, האגודה יכולה לעזור לארגן את זה. גם בשנה א אפשר לבוא ולהיות חלק מהאגודה. אז אם מישהו מרגיש שאין לו את הזמן להתחייב לעבודה אבל רוצה לעזור כשצריך אנחנו תמיד שמחים לקבל אנשים.
האגודה פעולת למען ועם הסטודנטים, אז אנחנו לא יכולים לעזור בבעיות שלא פונים לגביהם ובמהלכים גדולים ללא תמיכה רחבה. ללא עבודה משותפת עם כלל הסטודנטים אנחנו לא שווים כלום, וזה גם משהו שאנחנו צריכים להשתפר בו מהצד שלנו. יש באמת עזרה להציע והרבה פעמים סטודנטים לא משתמשים בה.