צריך כסף בשביל ללמוד רפואה, דיי הרבה כסף. בואו נצא יחד למסע אל תוך הכיס העמוק של הסטודנט הממוצע.
מועמד ללימודי רפואה בתל אביב, עוד לפי תחילת הלימודים, יוציא כסף על:
1. קורס(י) ומבחן(י) פסיכומטרי. מבחינת עלות, השמיים הם הגבול פה.
2. הרשמה ל-4 האוניברסיטאות השונות (בערך 450 ש"ח כל אחת).
3. מבחני מו"ר/מרק"ם שעולים בערך 2000 (!) ש"ח. לזה אפשר להוסיף קורסי הכנה למבחנים האלה.
4. בתל אביב יש עוד "בונוס": קורסי קיץ/השלמת בגרויות בכימיה/פיזיקה/5 יחידות מתמטיקה. המחיר יכול לנוע בין מאות לאלפי שקלים.
וכל זה עוד בכלל לפני שהמועמדים יודעים אם הם התקבלו. אם הנתונים האלה מכעיסים אתכם, אז זה כנראה כי יש לכם רגשות. אבל ההוצאה הגדולה באמת בכלל לא רשומה פה, כי היא הוצאה עקיפה. כלכלנים קוראים לה "עלות אלטרנטיבית", מועמדים לרפואה קוראים לה "מה הייתי יכול לעשות עם הזמן שלי במקום לגשת לפסיכומטרי בפעם ה...".
נוטים להתעלם מעלות אלטרנטיבית כי לא באמת מרגישים אותה, זה לא באמת כסף שיוצא לנו מהכיס, אבל זה קריטי. חודש של למידה אינטנסיבית לפסיכומטרי זה חודש שלא עובדים בו. ולומדים הרבה יותר מחודש...
והנה התחילה לה שנה א'. ופתאום נופל לכם האסימון שהפעם הבאה שבה תוכלו לעבוד במשרה מלאה יהיה בסטאז', עוד 6 שנים.
החלטתם ללמוד בתל אביב? עוד יותר טוב! ברוכים הבאים לעיר הכי יקרה בארץ. המקום בו שכירות לחדר בדירת שותפים יכולה לעלות כמו השכרת דירת 4 חדרים בבאר שבע (לא מגזים, תבדקו ביד 2).
תוסיפו לזה בילויים, שכר לימוד, תחבורה, אוכל, הוצאות נלוות ללימודים (מחשב, ריטלין וכדורים נגד דיכאון) והנה לכם בור ללא תחתית של הוצאות.
מתוסכלים? אם תרצו להתעודד ,תמיד תוכלו להסתכל על השכנים שלכם בתוכנית האמריקאית שמשלמים 40 אלף דולר לשנה.
אז הבנו שללמוד פה זה יקר, אבל אם המצב באמת כל-כך קשה, איך שורדים את הלימודים? יש כמה פתרונות(מתייחס לשנים הפרה-קליניות, אחר כך נפתחות עוד אופציות):
1. עזרה כלכלית– הרבה סטודנטים לרפואה לא מכלכלים את עצמם ב100%. הסיוע בדרך כלל מגיע מההורים אבל יכול גם להגיע מבן/בת זוג/גורם אחר. מן הסתם זה פתרון נוח שמאפשר דיי הרבה גמישות בחיים.
2. מגורים בבית של המשפחה – חלק מהסטודנטים, בעיקר בשנים הראשונות, בוחרים להישאר לגור עם המשפחה, זה בעצם חוסך את הרוב המוחלט של ההוצאות הנלוות.
3. מגורים מחוץ לתל אביב – מעבר מתל אביב לערים מסביב (רמת גן, גבעתיים, הרצליה...) מוריד את עלות הדיור בצורה משמעותית מאד. ההבדל בשכירות יכול להגיע גם ל-2000 שקלים בחודש לשותף. המחיר לחיסכון הזה הוא בידוד חברתי מסוים כי רוב הסטודנטים בוחרים לגור בתל אביב.
קחו בחשבון שגם בתוך תל אביב יש הבדלי מחירים בין השכונות.
קחו בחשבון שגם בתוך תל אביב יש הבדלי מחירים בין השכונות.
4. מלגות – יש המון המון אופציות, בתקווה נפרסם על זה פוסט בהמשך.
בנוסף לכל מה שכבר נכתב, רוב הסטודנטים עובדים. אז הנה כמה עצות לגבי עבודה:
חשוב למצוא סידור בו המעסיק שלכם מבין שבתקופות מבחנים אתם לא עובדים במתכונת מלאה. נדירים הסטודנטים שמצליחים לשלב משרה מלאה עם תקופת מבחנים.
תחפשו עבודה שמכניסה הרבה כסף במעט זמן – תחשבו שכר שעתי גבוה. זאת יכולה להיות עבודה במלצרות, הוראה פרטית/הוראת פסיכומטרי, עבודה בחברות הייטק (יש הרבה אופציות שרצות בין סטודנטים), פרמדיקים, צלמי חתונות, מאמני כושר – תנצלו כל יכולת או מקצוע שיש לכם שיכול לסדר לכם שכר גבוה. זה יפנה לכם זמן לדברים חשובים יותר.
עבודה שאפשר ללמוד בה היא אופציה נוספת. בדרך כלל משלמים פחות אבל בעצם משלמים לכם על משהו שגם ככה הייתם עושים. פתרון מעולה למי שנוח לו ללמוד במשמרות לילה.
עבודה שמקדמת אתכם מקצועית - במידה ואתם לא לחוצים על הכסף, שווה לשקול עבודה שתייצר קשרים/ניסיון/שורות בקורות חיים שלכם. לדוגמה עבודה במעבדות של חוקרים באוניברסיטה או בתור מנחים בחדר דיסקציות. בשנים הקליניות נפתחות עוד אופציות, נספר על זה כשנגיע לשם.
חופשת סמסטר בקיץ/חגים - זאת יכולה להיות הזדמנות לנקות את הראש או לעבוד המון ולחסוך לשאר השנה. אורך החופשה בקיץ נע בין חודשיים לשלושה, עם קצת תכנון מראש אפשר לדחוס שם הרבה עבודה.
זהו להיום. לממן את הלימודים האלה זה לא קל, בעיקר בתל אביב, אבל לא מעט סטודנטים עושים את זה גם בלי סיוע מבחוץ. פשוט צריך להשלים עם 6 שנים קשוחות מבחינה פיננסית ואחרי זה כבר שוחים במיליונים בסטאז' ;)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה