יום שלישי, 2 במאי 2017

50 גוונים של ורוד – טיפים לקורס היסטולוגיה



היסטולוגיה זה מדע הרקמות. המקצוע עצמו הוא מקצוע דיי סבבה. הסיכום היה מאד ברור (המלצה חמה לסיכום ליאור), אבל זה באמת לא יותר מדי מסובך. זה שלוש שעות שבועיות והמעבדות הן חובה, אבל בסופו של דבר הדברים הם מאד לוגיים, קצת חוזרים על עצמם משנה ראשונה וממש רואים שהסגל מחפש מתחת לאדמה על מה לשאול. כעיקרון זה גם מקצוע שאם אתה תדע בו מאד מאד טוב את התאוריה – אתה יכול לראות משהו פעם ראשונה במעשי ותהיה ממש סבבה עם זה. זה לא כמו אנטומיה שתסתבך במעשי.

אחרי כל שיעור עיוני יש שיעור מעבדה שבו ממש רואים על הרקמות עצמן את הדברים. גם הבחינה היא עיונית ומעשית. 

במעבדות מחולקים לזוגות ולכל זוג יש שני מיקרוסקופים. המרצה מקרין על מסך את הרקמה ומסביר. אחרי זה הוא אומר לסטודנטים לעשות אותו דבר במיקרוסקופים שלהם. האמת היא שאם ראיתם את מה שמוקרן על המסך – ראיתם כבר את כל מה שצריך לראות. מה שכן חשוב זה לשים להסתכל על  הסלייד ב"zoom out" ולרדת ל"zoom in" כדי להבין איך זה נראה באופן כללי ומה בולט לעין כשיורדים להגדלה גדולה. זה ישמש אתכם לבחינה המעשית. אפשר גם להגיע למעבדות ולעשות את זה כמה ימים לפני הבחינה. אם מתרגלים הרבה בלהסתכל בzoom out אז בבחינה אפילו לא צריך להשקיע זמן בלשנות הגדלות כי ישר מזהים את הרקמה.   

לדעתי מאד חשוב ללמוד את החומר העיוני בצמוד לתמונות. קשה מאד לפעמים לתאר במילים מה שאתה רואה. המבנים הם מאד מורכבים ויש לכל דבר צבעיים מאד אופייניים, זה ממש ברמת הגוון של הורוד – ובהיסטולוגיה יש חמישים גוונים של ורוד. אם אתה יושב ומתכונן אז במעבדה אתה פיקס לגמרי, גם אם אתה לא מקשיב.

יש שני אתגרים מרכזיים בקורס הזה. הראשון הוא להניע את  עצמך ללמוד, כי המעבדות מתנהלות בצורה מאד שכונתית לפעמים (הרבה מאד באשמתנו כי אנחנו מרגישים שאין מה להשקיע כי זה מובן מאליו) אז קשה להביא את עצמך ללמוד למעבדה ולקחת את הדברים ברצינות.

האתגר הנוסף הוא להבין איך הדברים בעצם מתכנסים אחד לשני. לדוגמה – אתה לומד על אפיתל ואז על רקמות חיבור ולוקח המון זמן עד שמגיע השיעור על עור. ועור זה בעצם שכבה אחת של אפיתל עם כמה שכבות של רקמת חיבור. צריך להבין איך הכל מתכנס אחד לתוך השני ואיך הדברים משתלבים.  אתה יכול לראות תמונה באחד השחזורים והסטודנטים עושים דיון ענק זה לא ברור ולא דיברו על זה בכיתה. בסוף מישהו בודק בספר הקורס מה זה וממשיכים הלאה. 

זה קורס מאד קליל. תכלס הבחינה היא לא תמיד הוגנת. השנה שלנו קיבלה בחינה קצת לא הוגנת, היו שנים שקיבלו בחינות הוגנות. אם אתה בשנה של בחינה הוגנת אין סיבה לקבל ציון נמוך.