יום שישי, 23 ביוני 2017

עבודה במעבדה ומחשבות על MD-PhD



בפוסט זה סטודנט מספר על עבודה במעבדה במקביל ללימודים ומשתף בהתלבטויות לגבי הרשמה לתוכנית ה-  MD-PhD
 


ה- MD-PhD היא תוכנית בה עושים דוקטורט מדעי במהלך הלימודים. לומדים 3 שנים פרה קליניות, ואז במקום לעלות לשנה רביעית, עושים מחקר במעבדה באוניברסיטה או באחד מבתי החולים המסונפים. המחקר לוקח בין 3 ל-4 שנים, בדרך כלל 4. אחרי זה אפשר לעשות את השנים הקליניות עם ה-4 שנתי וככה חוסכים שנה.  

התעניינתי בתוכנית כי בשלב מסוים הגעתי למסקנה שאני רוצה להיות קלינאי, אבל אני רוצה לעסוק גם במחקר. יש רופאים שעושים מחקרים קליניים, אלו מחקרים חשובים אבל זה לא מחקר של basic science. לי היה חשוב לעשות מחקר של basic science, ברמה המולקולרית. 

בנוסף, נראה לי שבאמצעות מחקר אתה יכול לגעת ולעזור ליותר אנשים מאשר ברמה הקלינית. כרופא אתה תפגוש כמות מוגבלת של מטופלים. במחקר, אם הוא מצליח, יכול להיות משמעותי להרבה אנשים. סיפרו לי גם שזה נותן יתרון מסוים כשאתה בא להתקבל למחלקה או מתחרה על דברים אחרים. יש המון מחלקות בחו"ל שמחייבות PhD בשביל להתחיל. בארץ אין הרבה כאלה אבל זה גם מתחיל. ופה נשאלת השאלה האם בשביל שמשהו ייחד אותך אתה תשקיע עכשיו שלוש או ארבע שנים. אם הייתי בין 20 זה היה משהו יותר טריוויאלי, אבל אני בן 26, אז אני אסיים את הלימודים בסביבות גיל 36 לפני התמחות. 

אז הלכתי למעבדת קיץ בשביל להבין אם התוכנית מעניינית אותי - ניסיון מעבדתי הוא תנאי נדרש לקבלה לתוכנית. הייתי שם חודש צמוד לדוקטורנט. ראיתי מה הוא עושה, שאלתי אותו שאלות, והוא גם נתן לי להתנסות בדברים. זאת תקופה שיכולה להיות מנוצלת מאד ללמוד דברים, אבל זה תלוי הרבה באנשים שאתה עובד איתם. אתה נכנס למישהו באמצע התהליך שלו לכמה שבועות מרוכזים, ולא הצלחתי מהפרק זמן הזה להבין אם אני רוצה לעשות PhD.     
 
אז נרשמתי השנה לפרויקט ח"ץ (חוקרים צעירים) בתל השומר. יש פרויקט מקביל באיכילוב שנקרא רום. באתר של התוכנית יש סיפורים על סטודנטים משנים קודמות, רשימת מעבדות והרבה מידע. אחרי תהליך מיון אתה נפגש עם כמה מנחים ובסוף מחליט לאיזה מעבדה אתה רוצה ללכת.   

בח"ץ כל אחד מהסטודנטים נמצא במעבדה אחרת בבית חולים, ולכל סטודנט יש 40 שעות חודשיות בהן עובדים במעבדה בשכר לא גבוה. אני עובד בצמוד לדוקטורנטית על המחקר שלה. יש לי תפקיד קבוע ואני משתתף בישיבות המעבדה. בנוסף, פעם בחודש מרכזים את כל הסטודנטים של ח"ץ מכל המחלקות ומעבירים לנו הרצאות של חוקרים או קלינאים. בשלב מסוים גם הסטודנטים מתחילים להעביר הרצאות באנגלית על מה שהם חקרו במהלך השנה.  

זה לא מאד בעייתי לשלב את הפרויקט עם הלימודים, מדובר ב-40 שעות חודשיות ואתה גם לא חייב להגיע למכסה הזאת. מצד שני זה נמצא בתל השומר וכל נסיעה לוקחת זמן. אני גר קרוב לאוניברסיטה, ולמי שאין רכב זה בעייתי. מבחינת השיעורים באוניברסיטה - רציתי להגיע בשעות אחר הצהריים כדי לא להפסיד לימודים, אבל באתי בלי שום ידע. לא ידעתי איך להעמיד פיפטה ולהכניס DNA, והצוות נמצא בבוקר. אז תכננתי את זה ככה שהפסדתי כמה שפחות לימודים. 

הניסיון שם מתקשר ללימודי הרפואה. אני רואה הרבה ממשקים, גם על החומר, וגם על הטכניקות עצמן. אתה גם רואה איך זה מתקשר לקליניקה. מצד אחד זאת מעבדה, אבל הרעיון הוא לנסות לפתור בעיות ולהבין דברים שקורים בקליניקה.  

עדיין לא החלטתי אם אני רוצה להתחייב ל-MD-PhD. אני אמשיך במעבדה גם שנה הבאה, ואולי עוד שנה אני אהיה יותר חכם לגבי קבלת החלטות. אבל הניסיון שצברתי לימד אותי הרבה דברים, וזה נחמד שעשיתי את זה. גם אם אני לא אעשה PhD בסוף אני מאמין שזה ייתן לי משהו לקורות חיים, ואולי אצליח גם לקחת חלק ממאמר.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה